Helprotese
Hva er en helprotese?
En helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som fungerer som feste for kunstige tenner i plast. Helprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk av kjevekammen. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.
Hva er en immediat-protese?
En immediat-protese er en protese som settes inn ved samme besøk som de dårlige tennene fjernes. Det blir på forhånd tatt avtrykk av overkjeven og underkjeven og selve protesen lages av en tanntekniker.
Fordelen med immediat-protesen er at man slipper å gå uten tenner etter at disse er fjernet. Man vil imidlertid kjenne sårhet i kjeven den første tiden etter at protesen er satt inn. I tillegg vil kjevekammen gjennomgå endringer under tilheling, noe som gjør at tilpasningen gradvis blir dårligere. Ny behandling vil da være nødvendig.
Tilvenning til protesen
Det tar tid å venne seg til den nye protesen. For deg som får protese for første gang, kan økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelser være vanlige plager like etter innsetting. Videre vil det ta tid før muskulatur og slimhinner er vant til den nye situasjonen. I tilvenningsperioden bør det derfor brukes flytende føde og lett-tygd mat. Maten kan deles opp og tygges forsiktig. Det kan likevel oppstå ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen presser for hardt. Dette korrigeres ved beslipning av protesen hos tannlegen.
Mange vil oppleve at det er vanskelig å snakke tydelig med den nye protesen i begynnelsen. Særlig lyden ‘’s” kan volde problemer. Trening i form av å lese høyt for seg selv vil fremskynde tilvenningen.
Normalt vil problemene være borte i løpet av noen ukers trening, men om uttalevanskene vedvarer, kan korreksjon hos tannlege være nødvendig.
Hvor lenge varer protesen?
En protese er ingen engangs-anskaffelse. Gradvise endringer av kjeven gjør at protesen med tiden blir løsere og derfor fungerer dårligere. Det er da mulig å ‘’fore” den slik at den tilpasses de endrede forholdene. Tidsintervallet for dette vil kunne variere fra person til person og må derfor vurderes individuelt.
Renhold
Protesen må holdes ren 1-2 ganger hver dag med myk tannbørste eller spesialbørste. I tillegg til protese-tennene er det særlig viktig å pusse protesens innside nøye. Ved rengjøring kan man for eksempel bruke tannpasta med lite slipemiddel, eller zalo. Protesen bør holdes over en vask fylt med vann for å unngå at den skades om man mister den ned. Protese-rensemiddel kan brukes, men bruksanvisning for produktet må følges nøye, og det må børstes i tillegg.
Rengjør også gummer, gane og tunge forsiktig med en myk børste. Mangelfullt renhold kan gi dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinnen og dårlig ånde.
Oppbevaring
Det er en fordel at man tar protesen ut om natten. Da reduseres risikoen for soppdannelse i slimhinnen. Når protesen ikke er i munnen, bør den oppbevares fuktig, for eksempel i et glass med vann. Om man likevel ønsker å ligge med protesen om natten, må både protesen og munnen gjøres grundig rent før man går til sengs.
Dersom man er plaget med tendens til soppinfeksjon i slimhinnen under protesen, skal den oppbevares tørt over natten etter grundig rengjøring. Skylling av munnen med Corsodyl kan også anbefales i slike tilfeller. Tilstanden må følges opp hos din tannlege.
Selv om man har helprotese, er det viktig at man går til tannlegen årlig for undersøkelse.
Klinisk bildegalleri
Bildeserien viser en helprotese sett fra forskjellige vinkler.